29-03-09

Het is zover

Ons kleintje is gearriveerd. Gisterennamiddag mochten we hem gaan halen en nu ligt ie lekker voor de tweede nacht op rij te ronken. Het is voor ons alsof hij er altijd al geweest is. Een vrolijke, olijke baby. Flinke eter, goede slaper, vrijgevig met zijn lachjes die iedereen doen smelten. Verkikkerd op zijn duimpje, verlekkerd op zijn badje. Bij dat laatste kreeg ik de schrik van mijn leven: zo spetteren, als een duveltje in een wijwatervat. Maar aan zijn brede glimlach te zien was het geen paniekvoetbal dat daar gespeeld werd. Hij was letterlijk een visje in het water. Of een palinkske, beter gezegd. Een lieve, lieve schat, dat is het.

19:41 Gepost door Mama Blogt in Kids | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

24-03-09

Het eerste studiejaar

Mijn oudste mag naar het eerste studiejaar. Haar toetertesten waar volgens haar een makkie en dat bleek ook min of meer uit de resultaten. Geen primus van de klas maar wel een harde werker. En dat stemt mij nu trots, zie. Een harde werker. Met véél vriendinnetjes in de klas. Die goed in de groep ligt. Die niet er niet vies van is de handen uit de mouwen te steken. Die haar plekje opeist als men haar over het hoofd dreigt te zien. Geen haantje-de-voorste maar ook geen muurbloempje. Die komt er wel, denk ik dan.

En de jongste kan eindelijk échte kusjes geven. Niet meer van die plakkerige natte, wel van die echte droge knalzoentjes. Met flink getuite lippen. Ik dacht dat Charlotte de onverbiddelijke zoener was, maar Hannelore is toch een close second. En nu ben ik het die als mijn kleintje gaat slapen de kamer niet kan verlaten zonder een kusje van haar. En nog eentje. En nog eentje... 

19:49 Gepost door Mama Blogt in Kids | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Niet meer zo lentefris

Mams zit weer aan de comfort food. Yoghurtjes met fruit. Kervelsoep met ballekes. Toastjes met kaas. Want meer wil de maag niet slikken. Sinds zondagavond is slikken een ware marteling. Wat een mams lijden kan. Zwalpend naar de schoolpoort. Hopen dat niemand zin heeft in een babbel. Dat niemand denkt dat ik zo vroeg al dronken ben. En mijn meisjes, die worden groot. Ze houden rekening met hun zieke moeder. Gedragen zich voorbeeldig, doen zelf de kleertjes aan, maken geen ruzie en komen af en toe poeslief vragen of ik nog steeds ziek ben. Mijn lieve schatten...

09:57 Gepost door Mama Blogt in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-03-09

Lentefris

Het jongste konijntje is op schoolreis vertrokken. Zwaaiend vanop de stoep, moest mams nog maar 'ns loslaten. Als je ze zo hand in hand ziet, die grote bus op, dan lijken ze nog zo klein. Ze kunnen godbetert nog met twee op één zitje.

Het grootste mocht naar de kapper vandaag met de klas. Mooi meegenomen. Voor onze beurs maar ook omdat deze mama niet van kappersbezoekjes houdt. Ik panikeerde even toen ik het schoolreglement las voor volgend jaar: men wordt verwacht een 'net kapsel' te hebben. Slik, dat wordt dus kappersbezoek. Leuk dus dat Charlotte proefkonijn mag spelen op de kappersopleiding hier in de straat. Of het dan ook 'net' is valt af te wachten. Maar erger dan het was kan eigenlijk niet...

Zelf heb ik ook na een dik jaar uitgestelde knipbeurt er ook maar meteen de schaar in laten zetten. En wat voel ik me fris nu. De lente is ook in mijn kapsel gekropen. Zoals elke keer vraag ik me af waarom ik dat keer op keer zo lang uitstel. Is het omdat ik niet kan kiezen? Ga ik voor pittig kort of geraffineerd lang? Een pony of een bles? Koper of blond? Is het omdat het lang duurt? Toch een halve dag als je het laat kleuren? Is het omdat je er niet met één keer vanaf bent? Als je het laat knippen moet je na x-weken terug om het bij te laten knippen. Waarom kan dat vervelende haar niet meteen goed zitten en blijven? Zeker als het kort is, hang je eraan. Dus heb ik maar gekozen voor 'net en lang'. Ik kreeg er nog een hoofdmassage bij en was binnen het halfuur terug buiten. En nu beloof ik plechtig niet meer te wachten tot er iets doods op mijn hoofd lijkt te liggen...

12:46 Gepost door Mama Blogt in Overpeinzingen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-03-09

Genieten

Ik geniet van de stilte met maar één kindje in huis. En het kindje geniet ook. Ik zie mijn jongste door andere ogen. Niet afgeleid door ander geweld in huis. Tweede in de rij zijn, is anders. Ik ken mijn kleintje niet zo goed als mijn grootste. Onze tijd die we met zijn tweetjes doorbrengen is beperkter. Wat lijkt ze groot nu en wat lijkt ze klein.

12:51 Gepost door Mama Blogt in Kids | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Zware dobbers

Er zijn van die momenten dat ik twijfel. Waarom doe ik mezelf dat toch aan? Terug willen gaan studeren. Wie is er nu zo gek. Vooral als er een examen zit aan te komen, overvalt het me. Maar het valt me het zwaarst, als het allemaal niet van de eerste keer wil lukken. Als al mijn inspanningen voor niks lijken te zijn. Als de resultaten niet zijn wat ik verwachtte. Ik zet alles op alles om dit diploma te halen. Mijn motivatie komt van heel diep.

En toch... één slechte evaluatie en ik had al bijna opgegeven. Zo is studeren niet alleen kennis opdoen, maar ook (opnieuw) jezelf heel goed leren kennen. Een straffe leerschool. Confronterend soms. Ik werk hard, ben gedisciplineerd, enthousiast, gemotiveerd, gedreven, maar in het licht van een mislukking, zou ik liefst helemaal ineen krimpen. Ik ben dankbaar voor de jaren, voor de rimpeltjes en voor de ervaring. Want het besef is al een begin. Ik heb mijn neus in de lucht gehouden, de schouders niet laten zakken en ben keikoppig doorgegaan. Mijn fouten rechtgezet.

En zie, wat de docent me beloofde, gebeurde: ik ben boven mezelf uitgestegen. Het nieuwe resultaat is misschien nog niet best, maar al wel beter.

Er valt een last van mijn schouders.

Ik voel me tien kilo lichter

Het is een pak van mijn hart.

Laat nu die lente maar komen.

11:43 Gepost door Mama Blogt in School | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-03-09

Stilte

Het is hier stilletjes. Iedereen wacht. De komst van ons jommetje leek ineens heel dichtbij maar is nu toch nog even uitgesteld. We barsten zowat van ongeduld. Nieuwsgierigheid. Vooral de eerste kennismaking mag nu snel komen. Hij neemt al echt een plek in, in ons gezin. Vandaag verscheen hij voor het eerst op de tekeningen van de meisjes. Ze hebben een dekentje voor hem gekozen, het allerzachtste dat ze konden vinden. En dat slaapt nu om de beurt bij elk in bed. Zo is hij er al een beetje bij. Zijn foto ligt tussen het speelgoed. Dat wordt ook netjes gesorteerd, zonder dat mams daar op moet aandringen. Een stapeltje voor henzelf en een stapeltje voor de pleegbroer. Er wordt gepraat over jongens, dat die geen rokjes dragen. Er wordt gebabbeld over baby's, dat die nog pap drinken. Hannelore wil niet meer in de wandelwagen. Die is voor de broer.

Zonder dat ik er intens mee bezig ben, maken de meisjes zelf ruimte, geven ze de nieuwkomer een plek. Zonder hem gezien te hebben. Het lijkt zo vanzelfsprekend, als ik hen bezig zie. Natuurlijk. Terwijl volwassenen maar piekeren en twijfelen, is het voor hen evident: hier is plaats voor nog eentje!

20:04 Gepost door Mama Blogt in Kids | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

10-03-09

Home made

In alle drukte heb ik toch nog tijd gevonden om dit te maken:

handwerkje1

handwerkje2

 

 

 

 

 

handwerkje5

handwerkje6

 

 

 

 

handwerkje3

handwerkje4

20:14 Gepost door Mama Blogt in Handwerk | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

08-03-09

Druk tot de derde macht

Jawadde, het weekend zit er bijna op. Begonnen vrijdagavond met een hapje in een naar verluid kindvriendelijk restaurant. Wilden we toch even uittesten vooraleer onze derde spruit erbij komt. Maar nummer drie mag er gerust mee. Eindelijk een resto die niet alleen claimt kindvriendelijk te zijn. Men was het ook daadwerkelijk. De rollen werden voor één keer omgekeerd: mams en paps wilden naar huis, de meiden wilden blijven.

Daarna, zaterdag, bezoek aan nieuwe baby in de vriendenkring. Alweer was ik vergeten hoe klein dat toch is. En hoe groot die van mij intussen zijn. De liefde voor al wat ieniemienie is, heeft mijn oudste van mij. Net als ik kan ze uuuuren met een baby op de arm zitten genieten. Tedere kusjes geven op het hoofdje. Zachtjes strelen over een handje. Wat een genot om mijn grote meid te zien genieten.

Vandaag, zondag, richting Turnhout voor een heuse babyrave. Dansen met de dochters en shaken met de hips. Het duurde even voor de dames (en mijn heupen) los kwamen en mee hupten. Maar toen alles voorbij was, waren ze weer met geen stokken buiten te krijgen. Op een bijhorende tentoonstelling was Hannelore helemaal verlekkerd op de racebaan en ze heeft er zelfs een toertje mee mogen doen. Bij het aangename gezelschap in Merksplas heeft ze zich nadien ook nog helemaal laten gaan met verkleden. Passeerden de revue: Spiderman, een ridder, Kapitein Haak, Zwarte Piet en een piraat. En Charlotte? Die moederde voort. Met de poppen. En met het kleinste gezelschap.

't Was een druk, druk, druk weekend en met trots kijk ik er nu al op terug. Mijn twee knappe dochters. Elk zo verschillend en allebei van mij...

21:16 Gepost door Mama Blogt in Kids | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-03-09

Kamperen

Het is gelukt! Kind 1 is ingeschreven in de school van onze keuze! Zondagavond had ik net even de ogen gesloten toen de telefoon ging. Als ik een plaatsje wenste, moest ik me reppen. En zo kwam het dat mams hier vanaf 23u aan de schoolpoort zat. Om heel eerlijk te zijn? Het was best gezellig ook. Kaarsjes, schuimwijn, jenever, verse muntthee van een allochtone mama aan de overkant van de straat in van die mooie glaasjes... Maar bovenal aangenaam gezelschap. Veel te weten gekomen over mijn dochter. Dat iedereen van de klas vindt dat zij het flinkste meisje van de klas is. En dat ze dat zelf ook zonder enige bescheidenheid beaamt. Dat R. haar op de mond kust. Dat ze niettegenstaande die zoenen, gaat trouwen met S.

Ik heb het tot 04u30 volgehouden. Toen werd de kou me echt te bar. Zelfs diep weggedoken in de slaapzak. Manlief heeft me afgelost, ik heb thuis warme choco gemaakt voor de wachtenden, ben om 05u30 in bed gekropen en om 06u00 was kind 1 wakker. Maar het is ons gelukt, jubelt mijn hart!

 

09:08 Gepost door Mama Blogt in Kids | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

01-03-09

De tijd

De minuten kruipend tergend langzaam voort. Het is D-day. Mams en paps moeten kind 1 ingeschreven krijgen in het eerste leerjaar. De school is zichtbaar vanop het voetpad voor ons huis en de laatste keer dat we gingen checken stonden er nog geen ouders te wachten. Over een uurtje nog 'ns gaan kijken en dan hopen dat er nog steeds niemand staat. Dit wordt een lange nacht... Slapelozen mogen zich aanmelden!

18:07 Gepost door Mama Blogt in Overpeinzingen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |